Adatok
Támogató: EMVA – Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap
Projekt kezdete: 2019.11.14.
Projekt vége: 2023.06.30.
Megvalósítás helyszíne: 3900 Szerencs, Belterület Hrsz.1963/43
Megítélt támogatás összege: 300 461 340 Ft
Projekt összköltsége: 623 732 707 Ft
Támogatási intenzitás: 48,17%
A projekt bemutatása:
A vállalkozás meglévő, bórkősav technológiájához tartozó szárítókapacitását kihasználva és kibővítve gyümölcsök, magvak szárítását valósította meg, amellyel az élelmiszeripari portfólióját tudja bővíteni. A jelen pályázat keretein belül beszerzett eszközök, gépek a gyümölcsök szárítását, a leszárított gyümölcsök magvak őrlését teszik lehetővé. Így a napjainkban hatalmas piacot meghódító superfood kategóriában is tud versenyezni cégünk.
A Slopmax Kft. Szerencsen a 1963/43 helyrajzi szám alatt egy 1156,74 m2 hasznos alapterületű prémium aszalványok és őrlemények gyártására alkalmas csarnokot épített, valamint a gyártáshoz szükséges technológiai gépsort szerezte be.
A projekt költségvetés egyik fő tétele az épület, mely épületben helyet kapott egy megváltozott munkaképességűek számára is akkreditálható (így általuk is használható) szociális blokk: öltözőkkel, irodákkal, étkezőkkel a HACCP szabályainak és magasabb minőségirányítási rendszereknek megfelelően.
Az épület gyártó csarnokában alapanyagraktár, feldolgozó-üzemtér a tisztatermékeknek, valamint egy aszalótér a nagyobb porszennyezéssel járó műveletekhez, illetve egy elkülönített csomagoló helyiség, valamint a készáru és göngyöleg raktározására alkalmas elkülönített helyiségek kaptak helyet.
Vállalkozásunk egy olyan feldolgozó üzemet alakított ki, amely elsősorban prémium-bogyós gyümölcsökből aszalványokat, és szárítványokat állít elő. A szárítványokat ezután meg is tudjuk őrölni és megfelelő szemcseméretűre szitálni a mai piaci elvárásoknak megfelelően. A technológiai sor lehetővé teszi az azonnali porlasztásos szárítást, mely más felhasználhatóságú (visszahígítható) végtermékek előállítását teszi lehetővé.
A gyártósor végén mind a kisebb kiszerelések lecsomagolására, címkézésére, mind az ipari, lédig mennyiségek megfelelő csomagolására lett lehetőség.
Az elsődleges szempontok az üzem kialakításánál a 100%-os alapanyagfelhasználás, a különböző alapanyagok egy gépsoron történő feldolgozása és a költséghatékony működés biztosítása volt.
A cég “no-waste” (hulladékanyag-mentes) elvet követve az üzemben az alapanyagok feldolgozása során a kinyert magvak a további feldolgozásra és szállításra alkalmas állapotba kerülnek, hiszen ezeket is leszárítjuk a kiválasztás után.
Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás napjainkban a fejlett ipari országok lakosságának egyik meghatározó cselekvési iránya Mind az emberek tudatossága mind az ezt kiszolgáló piac hosszú távon ebbe az irányba orientálódik. Az egészséges táplálkozás egyik fő alkotóeleme a magas antioxidáns tartalmú úgynevezett prémium gyümölcsök és ezek natúr feldolgozású termékeinek fogyasztása Magyarországon a családi gazdaságok előtérbe kerülésével a családi birtokokon viszonylag kis mennyiségben gazdaságosan termeszthető növények termelési mennyiségének fokozódásával számolhatunk. Ezért a prémium kategóriás gyümölcstermők telepítésének növekedése várható.
A családi gazdaságok által megtermelt magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök értékesítésénél az azonnali frissen értékesítés mellett elkerülhetetlen a gyümölcsök feldolgozása. Ennek egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja az aszalás, amivel értékes termék előállítására van lehetőségünk.
Beszerzett eszközök:
- Aszalványüzem teljes kivitelezése
- Telepi infrastruktúra kiépítése
- Útépítési munkálatok – Irtás, föld- és sziklamunka, útburkolatalap és makadámburkolat készítése, kőburkolat készítése
- Épületgépészet
- Elektromos munkák – villanyszerelés
- Napelemes Rendszer kiépítése
- Technológiai gépsor beszerzése
- Pálcás őrlő
- Vákuumszárító berendezés
- Címkéző berendezés
- Porszűrő berendezés
- Szállító szalag
- Szárító berendezés / Biomasszakazán
- Csomagoló gépsor komplett